top of page

Per una carrera Professional sense Obstacles !

Actualizado: 10 oct 2023




La CARRERA PROFESSIONAL a l’ Institut Català de la Salut. (veure documents adjunts final)


1.Requisists-Carrera-professional-personal-INTERI-i-FIX. word
.pdf
Descargar PDF • 193KB


INTRODUCCIÓ .

Des de la UGT pensem que el desenvolupament professional ha de ser una necessitat de les empreses, una eina pel reconeixement del treballador i sobretot una dimensió ètica sobre la base dels valors del treball. Ens referim a ètica professional al conjunt de normes o principis pels quals ha de regir-se una persona en l'àmbit laboral.

Alguns elements genèrics que podem definir són: la competència professional, la cura amb la informació, el secret professional, el respecti entre companys, el fomento de la inclusió, honestedat i ètica financera, responsabilitat social i respecti al medi ambient. Per això el desenvolupament professional no pot ser només un conjunt de tècniques i coneixements sinó que ha d'abordar un conjunt de dimensions que permetin a les organitzacions i als professionals enriquir sé com a persones i aportar individualment i col·lectivament a la societat.

Tasca no fàcil d'introduir a les metodologies d'avaluació de carreres professional, però imprescindibles perquè les organitzacions tinguin un creixement orgànica i saludable.

Es per això que el desenvolupament professional requereix de participació de tots, gerències, tècnics, dels agents socials, professionals, usuaris en una revisió i aportació constants, per evitar ser només un element més d'incentivació econòmica i ser desenvolupament professional i creixement personal.


MARC LEGAL

LLEI DE COHESIÓ I QUALITAT Article 40. Desenvolupament professional.

a. La formació continuada. b. La carrera professional. c. L'avaluació de competències. La competència professional és l'aptitud del professional sanitari per a integrar i aplicar els coneixements, habilitats i actituds associats a les bones pràctiques de la seva professió, per a resoldre els problemes que se li plantegen. La Comissió de Recursos Humans definirà els criteris bàsics d'avaluació de la Competència dels professionals sanitaris, sense perjudici de les competències de les Comunitats autònomes.

LLEI D'ORDENACIÓ DE PROFESSIONS SANITÀRIES Article 38. Reconeixement del Desenvolupament professional. a. S'articularà en quatre graus encara que es podrà establir un grau inicial. b. Requerirà l'avaluació favorable dels mèrits de l'interessat, en relació als seus coneixements, competències, formació continuada acreditada, activitat Docent i de recerca. Haurà de tenir en compte els resultats de l'activitat assistencial de l'interessat, la qualitat de la mateixa amb el compliment dels indicadors que s'hagin establert, així com la seva implicació en la gestió clínica.

ESTATUT MARC (de forma resumida) Articles 39 i 40. a) Les comunitats autònomes, prèvia negociació en les taules corresponents, establiran mecanismes de carrera professional aplicables al personal de manera tal que es possibiliti el dret a la promoció d'aquest personal. b) La carrera professional suposarà el dret dels professionals a progressar, de manera individualitzada, com a reconeixement al seu desenvolupament professional quant a coneixements, experiència i compliment dels objectius de l'organització a la qual presten els seus serveis. c) L'avaluació es durà a terme per un comitè específic creat en cada centre o institució, així com d'avaluadors externs designats per agències de qualitat o societats científiques del seu àmbit de competència. d) Dins de cada servei de salut, aquests criteris generals del sistema de desenvolupament professional i la seva repercussió en la carrera s'adaptaran a les condicions i característiques organitzatives, sanitàries i assistencials del servei de salut. e) Homologació del reconeixement del desenvolupament professional. La Comissió de Recursos Humans i sentida la Comissió Consultiva Professional, establirà els principis per a l'homologació del reconeixement del desenvolupament professional en tot el Sistema Nacional de Salut.


QUÉ ÉS?

Carrera professional i retribució variable per compliment d’objectius (DPO) són sistemes d’incentivació i promoció professional de l’Institut Català de la Salut, regulats al II Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat i es desenvolupen al punt sisè de II Acord.

S’entén per carrera professional el conjunt ordenat d’oportunitats d’ascens i expectatives de progrés professional conforme als principis d’igualtat, mèrit i capacitat.

La finalitat de la carrera professional és incentivar, a través del reconeixement de la progressió individual dels professionals, les accions de formació, docència, recerca i altres que aporten un valor afegit a l’organització i, com a conseqüència, representen una millora en la prestació de serveis, un desenvolupament satisfactori de l’activitat dels professionals i un constatable grau de compromís amb l’organització.



1. VOLUNTÀRIA: La carrera professional és voluntària i l’ha de sol·licitar personalment la persona interessada, tant pel que fa al moment d’entrada com als possibles canvis a nivells superiors. L’accés a la carrera i als canvis de nivell es regula a través de convocatòries anuals de les diferents campanyes, les quals es publiquen durant el darrer trimestre de cada any al Diari Oficial de la Generalitat

2. INDIVIDUAL: La carrera professional té caràcter individual, és un reconeixement a la trajectòria i, alhora, pretén incentivar el desenvolupament de cada professional.

3. ESTRUCTURADA: La carrera professional s’estructura en quatre nivells que s’atorguen en funció del compliment d’una sèrie de requisits i de l’adquisició de diferents mèrits. Pel que fa als requisits, els fonamentals són el de tenir vincle estatutari, estar en servei actiu i disposar de suficient temps de serveis prestats en funció del nivell sol·licitat. I pel que fa als mèrits, la puntuació s’obté entre els diferents factors de carrera: formació, docència, recerca i activitat professional.

4. RETRIBUÏDA: Cadascun dels quatre nivells referenciats en l’apartat anterior, té una retribució específica d’acord amb la categoria de cada professional.


QUI HI TRET DRET?

Tots els treballadors amb plaça fixe, i els interins sempre i quan requereixin el requisits de temps mínim treballat de 5 anys i la puntuació suficient.


QUAN S’HA DE SOL·LICITAR?

Les campanyes de sol·licitud es publiquen durant el darrer trimestre de cada any.

Només cal sol·licitar-la pel primer nivell i després només quan es canvia de nivell.

QUAN S’HA DE RETRIBUIR? A Partir de gener de l’any següent de la seva petició, fraccionada en 12 mesos.


ALGUNES REFLEXIONS I PETICIONS !!

*Qualsevol model de carrera professional ha de ser progressiu i consolidable

*Ha d'assignar-se de forma immediata (no s'entén el retard d'un any en la seva assignació)

*Ha d'incloure al conjunt de professionals de la institució.

*Ha de ser objectiu, participatiu, transparent i adaptat als diferents perfils i situacions professionals. (independent dels canvis de rols professionals)

*No ha de penalitzar a les contractacions més precàries (incloure interins i personal contractat, comptabilitzar com jornada sencera a les persones amb contractació a temps parcial).



 

INFO DOCUMENTS. adjunts !!

· Taula Retributiba Carrera Professional

1. RETRIBUCIONS-CARRERA-PROFESSIONAL word 2020
.pdf
Descargar PDF • 283KB

· Guia Informativa Carrera


1.guia_informativa_10_2018. Carrera professional
.pdf
Descargar PDF • 844KB

· Manual de Presentació Carrera Professional


1. Manual-presentacio-sollicituds-carrera-professional word
.pdf
Descargar PDF • 890KB

245 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page