top of page

LA MASCARETA. Mai havies tingut alguna cosa tan a prop teu.

Ens han dit que ho tens tot clar sobre la Mascareta Sanitària i La FFP2 i la FFP·3 .(enllaç)

Però és que una de les causes de la incidència de casos per COVID entre professionals sanitaris és l’absència i la mala utilització dels EQUIPS DE PROTECCIÓ INDIVIDUAL (EPI). Així que començarem per alguns conceptes bàsics sobre l’ús de les mascaretes:

Primer: Una mascareta quirúrgica no és un EPI. No ho és perquè la seva funció principal és reduir la transmissió de qui la porta. Té una capacitat de protecció limitada per qui la porta. És el que s’anomena un producte sanitari (PS) i no un Equip de Protecció Personal (EPI). Encara que tingui un efecte protector en determinades condicions de treball (distancia 1 a 2 metres) sempre que siguin resistents a esquitxades (classificació IIR). Aclarir que la mascareta sanitària o higiènica no reuneix cap de les condicions anteriors Nota. Segons els nostres serveis de prevenció totes les mascaretes quirúrgiques que comprem compleixen la condició IIR . Els problemes principals en l’ús de les mascaretes en l’àmbit sanitari són: 1. La contaminació de la superfície de la mascareta per contacte amb el virus en l’ambient. 2. El deteriorament de l’estanquitat i la pèrdua de la capacitat de filtratge per efecte de la humitat amb el seu ús continuat. Ús més enllà de la vida útil. Els materials poden degradar-se i afectar a la qualitat de l’ajust. És necessari sempre verificar els components de la mascareta. 3. La Manipulació incorrecta de la mascareta


Segon. Conceptes d’ ús: Un ús d’un EPI: Es aquell que es realitza des del moment que es posa la mascareta fins que es retira, normalment per l’atenció concreta d’un pacient. Reutilització de mascaretes de protecció es refereix a la pràctica d'utilitzar la mateixa mascareta de protecció FFP2 i FFP3 per a múltiples contactes amb pacients.

Després de l’ús la mascareta de protecció s’emmagatzema fins a tornar-la a fer servir en el següent contacte amb un pacient. La reutilització de la mascareta de protecció FFP2 i FFP3 sovint es coneix com a "reutilització limitada", com a opció per conservar les mascaretes durant brots i pandèmies de patògens respiratoris.

Segons recomanacions d’alguns Serveis de Prevenció caldrà ser molt estrictes amb la limitació d’accés entre ús i ús d’aquestes mascaretes utilitzades. Es poden reutilitzar sempre que es compleixin unes certes condicions, segons la CDC (íntegres, no tacades de sang ni de secrecions nasals o respiratòries o altres fluids dels pacients) i que entre el primer i segon dia d’ús de la mascareta hagin passat cinc dies.

És imprescindible guardar-les en sobres de paper (nous) i no de plàstic, i retolades amb el nom del professional i les dates dels dies usats.

Cada mascareta només es podrà fer servir en 5 ocasions i sempre que s’hagi usat protector facial. Elimineu les mascaretes de protecció FFP2 FFP3 contaminades amb secreció sanguínia, respiratòria o nasal, o altres líquids corporals de pacients.

Feu servir un protector facial (pantalla) que es pugui desinfectar o mascareta quirúrgica sobre la mascareta de protecció FFP2 o FFP3 per perllongar-ne la seva integritat. Realitzeu la higiene de les mans amb aigua i sabó o amb un preparat amb base alcohòlica abans i després de tocar o ajustar el respirador.

Ús estès de màscares FFP2 I FFP3 L’ús estès es refereix a la pràctica de portar la mateixa mascareta de protecció FFP2 i FFP3 per a trobades de contacte amb diversos pacients, sense canviar la mascareta entre pacients. Es pot implementar un ús estès quan un grup de pacients o cohort està infectada amb el mateix patogen respiratori i els pacients es col·loquen junts en una mateixa unitat o sala. S'ha recomanat un ús estès com a opció per tal de perllongar l’ús de les mascaretes durant brots i pandèmies de patògens respiratoris. Una consideració clau per a un ús estès de forma segura és que la mascareta ha de mantenir la seva forma i funcionament adequats. Retireu i rebutgeu les mascaretes de protecció FFP2 i FFP3 contaminades amb secreció sanguínia, respiratòria o nasal, o altres fluids corporals de pacients.

Feu servir un protector facial que es pugui desinfectar o mascareta quirúrgica sobre la mascareta de protecció FFP2 o FFP3 per perllongar-ne la seva integritat. Realitzeu la higiene de les mans amb aigua i sabó o amb un preparat amb base alcohòlica abans i després de tocar o ajustar el respirador.

Riscos d’ús estès i reutilització de mascaretes. Tot i que l’ús estès i la reutilització de les mascaretes tenen el benefici potencial de conservar un subministrament limitat de mascaretes d’un sol ús FFP2 FFP3. El risc més significatiu és que es toqui la superfície del respirador contaminat.

Els patògens respiratoris a la superfície de la mascareta de protecció poden ser transferits potencialment per contacte a les mans de qui els porta i, per tant, hi ha el risc de causar infecció mitjançant un contacte posterior de les mucoses de la cara (és a dir, autoinoculació). L’ús de protector facial o mascareta quirúrgica sobre la mascareta de protecció FFP2 FFP3 pot evitar aquest risc.

Encara que no ens consta que a dia d’avui no hi ha cap fabricant que digui que els seus EPIs es poden esterilitzar o reutilitzar, ja que ells es basen en els exàmens que a través de les normes AENOR que els confereix l'organisme certificador, el seu producte es cataloga d'una forma concreta, per la qual cosa qualsevol ús alternatiu al registrat és responsabilitat única i exclusiva de qui la fa servir.

El nostre criteri i el d’alguns informes d’Inspecció laboral és que la reutilització per 5 jornades és excessiu tenint en compte que la seva utilització normal és d’un sol ús i cal vetllar perquè no tinguem problemes d’estocs.

Tot i que es pugui haver desinfectat de coronavirus pel fet de deixar passar 5 dies entre l’ús d’una mascareta i la següent, això no treu que reutilitzar durant 5 dies la mateixa mascareta, si no s’ha fet malbé en el procés, és excessiu.

Cal tenir present que l’equip estarà contínuament en contacte amb la saliva i la suor del portador. Així doncs, per motius d’higiene bàsica, en unes condicions de treball dures, aquesta reutilització en situació d’escassetat no hauria de ser superior a 2 usos (2 dies) per mascareta. Això implicaria que cada joc de 5 mascaretes es podria fer servir durant un màxim de 10 dies.


Això significa que s’haurien de proporcionar 2 jocs de 5 FFP2 per al seu intercanvi i que la seva utilització NO hauria de ser superior a dues setmanes. També aclarir que l’ús esporàdic no deixa de ser una reutilització.

En conclusió, la reutilització i l'ús estès, tot i que són tècniques avalades per organismes com l'OMS, el CDS i l'INNSS. Les mateixes especificant clarament que aquests procediments NO SON ORDINARIS i que només són per moments de falta de material. Desabastament que en aquests moments (setembre 2020) no s'està produint.

Tercer. Quant filtra cada EPI? Primer cal garantir un ajust hermètic, enfront de l'atmosfera, a la cara del portador. Les màscares filtrants es classifiquen, en funció del seu rendiment i de la seva fugida cap a l'interior total màxima, en tres classes: FFP1, FFP2 i FFP3. Segons el rendiment dels filtres • Classe FFP1 (baixa eficàcia): retenen almenys un 80% d'aquests aerosols (penetració inferior al 20%). Parlem d’EPIS i no de mascaretes quirúrgiques o sanitàries • Classe FFP2 (eficàcia mitjana): retenen almenys un 94% d'aquests aerosols (penetració inferior al 6%). • Classe FFP3 (alta eficàcia): retenen almenys un 99% d'aquests aerosols (penetració inferior a l'1%). Quart. Un correcte ajust de la mascareta implica: (enllaç)

Important. Una sola prova d'ajust superada no garanteix que cada vegada que s’utilitzi l’EPI, s'aconsegueixi l'ajust desitjat. Només demostra que la mascareta seleccionada té el potencial de proporcionar l'ajust facial adequat a aquesta persona. Les màscares només poden protegir-nos si estan ben ajustades . Abans d'usar qualsevol màscara, és necessari realitzar proves d'ajust. (enllaç) -Tenir la cara neta, eixuta i lliure de borrissol abans de col·locar-se la màscara. -Desplegar o modelar la màscara i el seu clip per a ajustar-la a l'usuari. -Col·locar la màscara sobre la cara amb una mà i després les gomes d'ajust amb l'altra. -Evitar que s'embullin les gomes d'ajust, deixar la superior a l'altura de la coroneta i col·locar la inferior a l'altura del clatell. -Emmotllar/desplegar la màscara perquè quedi coberta la cara per sobre del nas i per sota de la barbeta. -Pressionar el clip d'ajust nasal amb les dues mans fins que s'adapti bé al contorn. -Finalment, dur a terme la corresponent comprovació d'ajust que consisteix a cobrir la màscara amb totes dues mans i inhalar profundament. Si no s'aprecia l'entrada d'aire pel contorn de la màscara, l'ajust és correcte, en cas contrari, s'ha de repetir l'operació d'ajust.



Coses que no uns han passat mai !!

- Has tingut formació especifica i practica o un butlletí específic sobre l’ús de les

mascaretes. Els factors de protecció nominals o assignats, no es poden tenir en compte de manera independent si no van associats a un programa de protecció respiratòria avaluable i integrat en el sistema de gestió de prevenció de riscos laborals de l'empresa, incloent-hi com a parts més destacades la formació del treballador i les proves d’ajust. - Tothom verifica cada dia l’ajust de la seva mascareta per comprovar fugues. - Tots els homes van ben afaitats per assegurar els ajusts de les mascaretes. - El responsable de PRL ha previst tenir més d’una talla de mascaretes. Existeix una diferència significativa en les dimensions facials entre l'home i la dona. Les talles més adequades en la població, serien la mitjana/gran en l'home i la petita/mitjana en la dona - Si portes ulleres o altres EPIs saps que fer perquè no t’interfereixen unes amb les altres - Ningú manifesta dificultats respiratòries per l’ús d’EPIS. - Si proves d’ajupir-te “tocar-se els dits dels peus” la teva mascareta manté el factors d'ajust. - Ningú reutilitza una mascareta durant més d’un torn en contra de les indicacions del fabricant. - Ningú, ningú, porta la màscara al coll o bé la situen sobre el seu cap o la deixen en qualsevol lloc. Això ocasiona que l’EPI es trobi exposat al contaminant perdent eficàcia. Cinquè. Quant dura una mascareta? (enllaç) La mascareta depèn de les condicions d’ús. Si cerquem les fitxes tècniques dels productes parlen d’ entre 4 i 8 hores. Els serveis de prevenció recomanen un torn de treball, sempre i quan es mantingui la integritat.

Nosaltres suggerim que si en un torn de nit (10 hores) es fa servir de forma continuada, el necessari serien un mínim de dues mascaretes quirúrgiques per torn.


Malgrat que la durabilitat depèn de molts factors , la Sociedad Francesa de Higiene va publicar el 14 de maç de 2020 una nota (14/03/2020) on en condicions de treball sanitari recomanava que: • Les màscares són EPIs d'ús únic, no obstant això, cal tenir en compte la situació epidèmica i la disponibilitat d'aquestes. • El risc de contaminar-se el treballador amb la màscara en reutilitzar-la, o d'una contaminació creuada. • No utilitzar durant més de 4 hores una màscara quirúrgica. • No utilitzar durant més de 8 hores un respirador de tipus FFP. • Tot l'anterior dependrà de la tolerabilitat del treballador a portar-la contínuament, humitat i integritat de les màscares i respiradors. • NO utilitzar per a l'atenció de pacients les màscares de tela o paper.

Sisè. Com afecten els mètodes de desinfecció de màscares potencialment contaminades per la COVID-19 a la protecció? Amb caràcter general, els equips de protecció respiratòria filtrants utilitzats enfront de risc biològic haurien de rebutjar-se després del seu ús, no existeix un mètode prou adequat que no inclogui un cert deteriorament del material. En tots els casos es recomana que els processos de desinfecció es duguin a terme sobre màscares individualment i que la reutilització de les màscares sigui sempre per part de la mateixa persona.

Sete . La comunicació d’Incidències a la Unitat de Prevenció és una obligació de tots els professionals, quan afecta o pot afectar negativament a la salut dels treballadors. Una vegada feta la incidència a traves de l'aplicatiu d'incidències de salut laboral corresponent. El tècnic de Salut laboral que vingui a valorar la situació, redactarà un informe al qual tindrà accés la Direcció i els sindicats. Caldrà esperar resposta de l’administració i si passats tres mesos no es resolt, caldrà elevar-ho a Inspecció del treball amb tota la documentació adjunta.

Enllaços · https://www.insst.es/el-instituto-al-dia/procedimiento-de-actuacion-para-los- servicios-de-prevencion-de-riesgos-laborales-frente-a-la-exposicion-al-nuevo- coronavirus-sars-cov-2 · informació detallada sobre els tipus i us de los EPI en el “Apéndice 6 de la Guía técnica del INSST relativa a la exposición a riesgos biológicos y en la publicación “Fichas de selección y uso de EPI”, del INSST. · https://prevencion.fremap.es/Documentos%20observatorio%20siniestralidad/Estudio %20eficacia%20equipos%20proteccion%20respiratoria.pdf · https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID-19/Paginas/guias-para-fabricacion-de- mascarillas-y-ropa-de-proteccion.aspx · https://www.hse.gov.uk/coronavirus/ppe-face-masks/face-mask-ppe-rpe.htm · https://www.insst.es/documents/94886/712877/Verificaci%C3%B3n+de+certificados+ o+informes+que+acompa%C3%B1an+a+los+EPI/1f104b83-1456-4c14-b1c0- 20517f3174d1 · https://uniformesespana.com/wp-content/uploads/NORMATIVA-PANTALLAS.pdf

· fitxes tècniques –

Mascaretes Quirúrgiques tipo I

· “Procedimiento de actuación para los servicios de prevención de Riesgos laborales frente a la exposición al sarcs-cov-2. Ministerio de sandad. 14 juliol de 2020”. https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/doc umentos/Proteccion_Trabajadores_SARS-CoV-2.pdf

· “Criteris i escenaris de priorització assistencial en el marc COVID-19 per al

desenvolupament de l’activitat assistencial 29 de juny de 2020 Serveu Català de la Salut “

• Taula resumeixen de productes: Equips de protecció individual (EPI), productes sanitaris (PS) i altres ( version2). Ministeri d'Indústria. https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID- 19/industria/GuiaFabricacionEpis/Generalidades/Tabla_resumen_de_productos_EPI_y

· Marcado CE de las mascarillas filtrantes de protección contra partículas (Equipos de Protección Individual, EPI) Versión 3

· Nota: Les màscares autofiltrants (que han de complir la norma UNE-EN 149:2001+A1:2009) o, en el seu cas, els filtres emprats (que han de complir amb les normes UNE-EN 143:2001) no han de reutilitzar-se i per tant, han de rebutjar-se després del seu ús.

· Desinfecció de mascaretes estudis. https://stanfordmedicine.app.box.com/v/covid19-PPE-1-2

Mes covid al nostre repositorid ocumental CARPETA DRIVE

 
 
 

Comments


638 40 26 85

Formulario de suscripción

¡Gracias por tu mensaje!

©2020 por Ugt Sanitat Girona. Creada con Wix.com

bottom of page