DE VERITAT TENIM QUE CONTINUAR SUPLICANT FORMACIÓ? UGT
- UGT SANITAT GIRONA
- 21 jun 2020
- 4 Min. de lectura
Segons “Acuerdo de formación para el empleo de las Administraciones Públicas de 9 de marzo de 2018 (IV Acuerdo de Formación Continua en las Administraciones Públicas de 21 de septiembre de 2005) ”:
“La formación desempeña un papel relevante para fomentar la innovación e incrementar la productividad y la competitividad de nuestro país, así como para coadyuvar al cumplimiento de los compromisos adquiridos en la Agenda 2030 de Desarrollo Sostenible. Al mismo tiempo, es también uninstrumento de motivación y compromiso del personal, de creación de cultura y valores, de progreso personal y profesional,y de generación y transmisión de conocimiento. Todos estos elementos influyen de modo directo en el mejor desempeño. En definitiva, la formación es una de las mejores inversiones que puede hacer cualquier organización.”

Donat les bases per els quals ha estat creat el Fons AFEDAP i les especials circumstàncies derivades de la pandèmia pel coronavirus, el pla de formació de la DAP de Girona provinent del Fons AFEDAP, tenim la confirmació que es veurà seriosament afectat.
Així ens ho han esp
osat els tècnics de formació a les dos reunions sobre la qüestió tant a la direcció de primària com al hospital Dr Josep Tueta,
Els cursos que es realitzen a la DAP Girona provinents del fons AFEDAP són tots presencials.
A data d'avui ni el SOC ni la FUNDAE no ha tret cap normativa de la que en siguem coneixedors, sobre la preparació de les aules, alumnes per classe, protecció, etc durant la pandèmia. La formació presencial està actualment prohibida. Al setembre s’espera una
nova valoració de l’estat de la pandèmia per la nova reobertura dels cursos .
Del 1 de juny fins el 30 de setembre els sanitaris estem amb període de vacances , motiu per el qual tampoc es programarà formació fons AFEDAP.
Del mes d’octubre fins finals de novembre (2 mesos) haurien d’estar el 100% dels cursos realitzats. S’espera un nou episodi de pandèmia. Aquest fet limitaria de nou l’assistència als cursos amb fons Afedap i/o la cobertura de les possibles substitucions en cas que es realitzin.
Hi ha estudis que confirmen un elevat nombre de professionals amb problemes d’ansietat, insomni i depressió secundaria a l’activitat professional viscuda.
“Los resultados preliminares de la investigación 'Sanicovid-19: impacto emocional frente al trabajo por la pandemia del Covid-19- en personal sanitario', llevado a cabo por el Laboratorio de Psicología del Trabajo y Estudios de Seguridad de la Universidad Complutense, ha puesto de manifiesto que el 53 por ciento de los trabajadores sanitarios presentan valores compatibles con estrés postraumático.
El estudio revela además
que el 79,5 por ciento de los sanitarios presenta síntomas de ansiedad, compatibles con trastorno de ansiedad severo en un 21,2 por ciento del total. Así como que el 51,1 por ciento de los trabajadores ha mostrado síntomas depresivos, que pueden ser compatibles con depresión severa en el 5,6 por ciento de los casos.
Preocupación ante la posibilidad de contagiar familiares
En materia de protección, el 96 por ciento de los sanitarios dice estar en contacto con pacientes Covid-19 y el 66 por ciento considera muy alta la probabilidad de que se puedan contagiar y el 75 por ciento están muy preocupados porque pudieran contagiar a algún familiar. “
Aquest escenario impedirà seguir amb la programació del pla de formacio amb Fons afedap de la DAP Girona ICS Primària..
Des de la UGT Girona proposem:
En cas de no poder portar a terme el ,pla de Formació, proposem acumular el pressupost Afedap de l’exercici 2020 a l’any 2021 .
Possibilitat de modificar el pla formatiu donada l’excepcionalitat viscuda i adapta’l a la necessitat dels professionals de superar impacte psicològic de la pandèmia. Fer formació, fins a final d'
any, en relació amb la gestió i afrontament dels estres, resiliència i confort emociona
Proposem que el pressupost s’assigni a cada ABS per fer 2-3 cursos de caire transversal de suport psicològic, cohesió de grup, minfulness..
3. Valorar la possibilitat, si no es possible l’abordatge esmentat, de fer una formació semipresencial o online dins l’horari laboral. Per això i donat que l’espai de 13 a 15 acostumen a fer-se activitats assistencials i no assistencials derivades de la feina en curs, proposen que el professional pugui fer aquesta en forma de teletreball a domicili.
Per altra banda considerant que la situació actual ens obliga a substituir la formació presencial per formació en línia o no presencial.
N'estem convençuts que aquesta última serà la norma i no l'excepció a partir d'ara.
Per tant cal que aquesta mantingui els estàndards de qualitat de l'anterior i que es mantingui la proporció de cobertures necessàries, amb o dintre de l'horari laboral,a fi de què aquesta formació es pugui fer amb les mínimes condicions necessàries perquè sigui realment efectiva i eficient.
Els membres d'aquesta secció sindical d'UGT Girona ens reserven el dret de firmar cap més acord AFEDAP amb la direcció hospi
talària com de primària sinó es garanteix que la formació en línia o no presencial tindrà la mateixa consideració que la formació presencial quant a nivell de qualitat i cobertura - realització en horari laboral,
Recordem cal que les 40 hores anuals de formació estiguin a disposició del personal que ho demandi tant sigui per fer formació presencial o no presencial.
SI volem una organització tal com diu la nostra missió corporativa: “Donar una atenció d’excel·lència a la població, desenvolupant també la docència i la recerca en l’àmbit de la salut a Catalunya. “ Cal dotar als nostres professionals de les eines imprescindibles. la Formació es tant imprescindible en aquests moments com el Equips de protecció Individual (EPIs)
Esperant siguin ateses aquestes peticions
Secció Sindical UGT Hospital Trueta i Primària Girona
5º planta, Carrer Santa Clara 33,35, Girona
ugtp.giron.ics@gencat.cat

Comentários