top of page

Administratiu Sanitari. La Tasca Interminable.

Bufen temps de canvi, les mobilitzacions és un d'ells, malgrat l'oportunisme d'alguns, no entendre el valor que s'expressa en elles seria no expressar respecte pels que han cregut oportú fer-ho. A més, moltes de les peticions, les podem compartir i així ho hem manifestat en dos anys de negociacions davant de l'administració i ho continuarem fem. La nostra és la persistència del Elefant.


Hi ha, naturalment, un sostrat econòmic, que té a veure amb la inflació i amb l'empobriment dels sous més baixos del sistema, cada vegada més a prop del salari mínim. També unes altes expectatives sobre un 3 Acord després de disset anys i una pandèmia.



Però també un sentiment general del qual falta de reconeixement a uns col·lectius enfront uns altres i el sentiment de por a la pèrdua d'espais professionals davant de l'aparició de nous rols i nous professionals als equips. Massa gent per repartir? O poca gent per compartir?


Tot plegat el que està generant, al nostre entendre, son trinxeres professionals i també sindicals, al si dels equips. Semblem quedar molt llum d’aquells  fòrums de diàleg professionals.


Deixant, culpes, responsabilitats, interessos i sentiments d’uns i altres,  per un moment, a banda. Tots estarem d’acord en que “Les diferents competències de totes les professions que componen i treballen a l’AP" fa que el treball en equip sigui un dels mitjans per arribar a l’objectiu de l’organització: donar la millor qualitat possible a les nostres pacients i conciutadanes, cosa difícil d’assolir sense una comunicació interprofessional empàtica, efectiva i flexible entre tot el conjunt de l’equip i l’evident i necessari repartiment de competències.


Es per això que cal trobar l’encaix per cada un dels actors professionals al nostre dia a dia, cada vegada mes exigent i canviant.


Un dels col·lectius professionals que més canvis ha viscut en els últims anys ha estat el del personal administratiu. Sobretot des de la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en les activitats del dia a dia. La progressiva informatització dels registres clínics i dels procediments ha afectat el personal sanitari. Però on es fa més palès aquest canvi és en l’àmbit administratiu, que després de passar per diferents denominacions, ara es diuen personal de Gestió i Serveis (GiS).


L’increment i la complexitat de tasques,  l’aproximació a la gestió de la demanda, l’ús de dades sanitàries i el seguiment, l’atenció personalitzada dels usuaris fa cada vegada més clar la necessària professionalització de la seva tasca i un altre denominació: L’administratiu sanitari.


A més, ells i elles són la primera persona a qui veuen els usuaris que van a visitar-s’hi i, amb la seva escolta infatigable i mà esquerra, ajuden a mantenir un ordre. I com a premi el que moltes vegades reben són agressions verbals i en ocasions físiques.  


Malgrat tot majoritàriament el personal administratiu, cada dia,  comença una relació interpersonal que conté acollida, escolta i l’adequada lectura de les necessitats que s’expressen. Dirigir-les a la professional adient, facilitar dia i hora i inserir-les en una agenda és el primer pas per a una atenció de qualitat.


Estareu d'acord amb nosaltres que, per tant, aquesta tasca no és una simple decisió algorítmica, o una feina per una IA.

A més el personal administratiu  Assumeix, avui en dia, tasques molt diverses i que requereixen coneixements, competències i habilitats específiques i molt complexes i canviants.


A títol d’exemple faig un resum de la llista d’activitats descrites en un dels nostres documents:  Definició del lloc de treball de la Unitat d’atenció al ciutadà de Direcció Atenció Primària Metropolitana Sud de 8.09.2023.



Competències i habilitats: en orientació a la ciutadania, treball en equip, Resolució de conflictes i compromís amb la organització.

Funcions: Acollida, nouvinguts, Programació de visites, gestió de les derivacions, la veu del ciutadà, lliure Elecció, incapacitats, analítiques, facturació, Pla de medicació, lliurament de material, persones desplaçades, PAO, gestió de mostres, rescabalament despeses, sol·licituds de farmàcia, ajuts transport sanitari, voluntats anticipades, registre documentació, circuit de diagnòstic i tractament ràpid de càncer, gestió de documentació clínica, TSI, dels Drets ARSOPOL, talonaris de receptes, agendes, valisa i correu, magatzem manteniment, qualitat, gestió de residus, imatge i comunicació, pla d’emergències i riscos laborals entre d’altres.


Veiem clar que  avancem cap a un nou rol que potencia les oportunitats que ofereixen les TIC i una major especialització, fusionant aspectes administratius i sanitaris, per facilitar la consulta dels diferents professionals de l’equip (metges, infermeres, dietistes, higienistes, psicòleg, treballadores socials, etc) i prenen part activa tant en la promoció de la salut com en la investigació en temes de gestió.


Per a nosaltres estar clar que ha arribat el moment  d’un reconeixement professional que amb el consegüent reconeixement salarial  valori la tasca d’aquestes professionals i atregui a més persones que aportin valor afegit a l’organització.

Sense oblidar plantejar les modificacions legals necessàries en matèria professional per donar cobertura legal a la seva activitat i evitar demandes en relació a l’ intrusisme professional i  una formació contínua adequada a les seves necessitats, inclosa la formació en valors en l’atenció que donen a la ciutadania. També implica incentivar la recerca i implantar estímuls curriculars. Tot això fomentarà major implicació en la feina i en l’equip i, al cap i a la fi, repercutirà en la millora de l’atenció.


En aquest sentit som coneixedors de la voluntat tant de l'organització com dels sindicats formants del III acord de crear una comissió a Centre Corporatiu per avançar al més aviat possible en aquest camí.


Entenem que de la mateixa manera que el mateix document reconeix la necessitat de posar al dia les equivalències professionals d’altres categories pel que respecta al àmbit estatal.


Cal que en l'àmbit de la nostra pròpia competència valorem i adaptem els llocs de treball al qual correspon per les funcions i competències que realment fan.

La qual cosa, no és res extraordinari, ja s'està fem en diferents centres hospitalaris de dintre de fora del ICS: Val d'Hebron, Can Ruti, Palamós entre d'altres. És hora de revisar i implantar a l'atenció primària.


Recollim també les paraules del conseller positives en el reconeixement en participar en Jornades al respecte. Esperem no només siguin bones intencions, sinó fets concrets.


Des de la nostra responsabilitat, sabem que cal combinar l'equitat amb la necessitat, sabem la manca determinats col·lectius professionals ara deficitaris així com la d'atraure talent,

És per això que UGT arriba a acords: Un acord no pot contenta a una part, es fa des de la discrepància i el consens.


Un acord no és el final de cap camí sinó un principi per continuar.

No per això deixem de reclamar el necessari equilibri entre valor afegit, les competències, el reconeixement i la necessària remuneració per a tots els col·lectius professionals.


Així que demanen doncs a aquesta Direcció i a la mateixa Gerència a participar activament al respecte i que traslladi les nostres inquietuds a la resta de l'organització d'una forma proactiva i treballi activament al respecte.


La nostra és la paciència de l'elefant, no la perdem doncs i treballen plegats.

 

SECCIO SINDICAL UGT GENER 2023

 
 
 

댓글


638 40 26 85

Formulario de suscripción

¡Gracias por tu mensaje!

©2020 por Ugt Sanitat Girona. Creada con Wix.com

bottom of page